Çatı muayenesi nedir?
Çatı muayenesinin diğer isimleri, pelvis muayenesi ve pelvik muayene olarak adlandırılmaktadır. Çatı muayenesi, hamileliğin son haftalarında yani 37. haftadan sonra, annenin çatı kemiklerinin yani bebeğin normal doğum yöntemiyle doğum yaparken kullanacağı doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılan muayenedir.
Bu çatı muayenesinin sonucunda doğum yaklaşmadan önce normal doğum yolunun kullanılıp kullanılamama ihtimali değerlendirilmektedir. Fakat doğumun sezeryan yöntemiyle gerçekleşme durumu kesin olan hamile kişide, çatı muayenesinin yapılmasına bir gerek yoktur. Örneğin, bir önceki doğumu sezeryan yöntemiyle gerçekleşmiş olan bir kişide, ikiz, üçüz bebeklere hamilelikte ya da bebeklerden biri doğum yolunu kapatıyorsa böyle durumlarda çatı kontrolüne gerek duyulmamaktadır.
Çatı muayenesi (pelvik muayene, pelvis muayenesi ) nasıl yapılır?
Çatı muayenesi jinekolojik muayene masasında gerçekleştirilmektedir. Kişi muayene sırasında jinekolojik muayene pozisyonunda muayene olur. Doktor 2 parmağını çatı kemiklerinin durumunun değerlendirebilmek için kullanır ve muayenesini tamamlar. Bu değerlendirme sonucunda doktor bebeğin kilosu ile var olan doğum yolu kanalının darlığını ve genişliğini bebeğin boyutuyla kıyaslayarak normal doğumun mümkün olup olamayacağı hakkında anneye bilgi verir. Doğum başlamadan evvel gebeliğin son haftalarında gerçekleştirilen bu çatı muayenesinde rahim ağzı açık olmadığı için bebeğin kafasına ya da diğer organlarına herhangi bir şekilde temas edilemez.
Çatı muayenesinden korkulmalı mıdır?
Öncelikle çatı muayenesi anne ve bebeğin en doğru ve en sağlıklı bir şekilde doğumu tamamlaması için yapılan bir muayenedir. Bu nedenle çatı muayenesi önemli bir muayene çeşididir. Çatı muayenesi öncelikle korkulması gereken ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında bölge üzerinde yani vajina dokusunda esneme gerçekleştiğinden dolayı gebe olmayan kadınlara kıyasla çok daha rahat bir şekilde muayene gerçekleştirilebilmektedir. Bu muayene sırasında kanama genel olarak karşılaşılmayan bir durumdur. Bazı durumlarda lekelenme ya da pembemsi bir akıntı meydana gelse dahi çatı muayenesinin bir zararı ya da riski yoktur. Aksine bu muayene hem anne hem de bebeğin sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Bahsedilen çatı muayenesi tabii ki muayenelerde olduğu gibi doktor tarafından gerçekleştirilmektedir.