Hamilelikte cinsel yaşamınıza ne olur?
Çoğu kadın ve eşleri için hamilelik, cinsel hayatta değişiklikler getirir ama bu değişiklikler kişilere göre değişir. Bir kadın gebelik döneminde kendini güzel ve seksi hissederken, bir diğeri şişman ve çirkin hissedebilir. Bir kadın sevildiğini ve güvende olduğunu hissederken , bir diğeri zor bir ilişki yaşayabilir. Bir kadın kendi sağlığı veya bebeğin sağlığı için endişelenirken, bir diğeri kendini güçlü, sağlıklı ve canlı hissedebilir. Diğer taraftan bir eş kadının sağlığı için endişelenir veya kadının değişen görüntüsü nedeniyle uzaklaşırken, bir diğeri bütün süreçten zevk alabilir. Eşinizin ve sizin gebelikle ve beraberinde getirdiği değişikliklerle ilgili duygularınız hiç şüphesiz cinsel yaşamınızı etkileyecektir.
Seks yapmak istemeyen anne adayının , isteksizliğinin anlasilir olmasi cok onemlidir.Eşiniz cinsel yaşamınızdaki değişiklikleri anlayabilir ve kabullenebilir veya bunun aksi yönünde davranabilir. Hamilelik ikiniz arasında gerilim yaratabileceğinden, bu dönemde iletişim kurmak özellikle önemlidir.Esler arasindaki iletisim eksikligi, erkegin bu isteksizliği bir reddedilme olarak algılamasina neden olabilir. Halbuki siz, eşinizden cinsel ilişki olmaksızın sadece şefkat bekleyebilirsiniz. Eşiniz de kendisini hiç bu kadar önemli ve fakat ihmal edilmiş, böylesine bağlı ama terkedilmiş hissedebilir. Hamilelik sırasında cinsel ilişkinin niçin zorlaştığının erkek tarafindan anlaşılması, bu konudaki sıkıntıların giderilmesinde en onemli basamaktir.
Anne adayının cinsel yaşamında ortaya çıkan değişiklikler gebeliğin dönemlerine göre ayrı ayrı ele alınabilir.Genelde cinsel istekte birinci üç ayda azalma, ikinci üç ayda artma,üçüncü üç ayda da yine bir azalma söz konusudur.
Gebeliğin ilk döneminde yasanan mide bulantıları, yorgunluk, kilo alma, göğüslerin hassaslığı,leğen bölgesindeki kan dolaşımının artmasıyla bölgenin ödemli hale gelmesi ve ilişkide ağrı yaratması, hormonlardaki değişiklikler, yorgunluk, uykuya eğilim cinsel isteksizlige neden olabilir. Anne adayları bu dönemde gebelikte kendilerini nelerin beklediği konusunda endişelere kapılabilirler. Bazı anne adayları bu dönemde cinsel ilişkinin kendilerine ya da bebeklerine zarar vereceği, düşüğe neden olacağı korkusunu yaşayabilirler.Tüm bu bedensel ve ruhsal değişiklikler cinsel istegin azalmasına ve çoğu durumda cinsel ilişki ihtiyacını ikinci plana atmanıza neden olabilir ve cinsel ilişki sıklığı azalır. .
Gebeliğin ikinci üç ayında,anne adayi fiziksel ve ruhsal olarak gebeligin getirdigi degisikliklere alışmış oldugundan kendini daha iyi hisseder ve cinsel istekte artis meydana gelir.Ilk uc ayda başlayan genital bölge ve memelerdeki kanlanma artışı bu trimesterde de devam eder. Kanlanmanın artması anne adayının orgazmı çok daha yoğun yaşamasını sağlar.
İkinci üç ayında azalan fiziksel şikayetler, üçüncü üç ayda karnin büyümesiyle farklı bir şekilde tekrar ortaya çıkabilir ve cinsel istek tedrici olarak azalir. Uterusta belli zamanlarda oluşan hazırlayıcı kasılmalar (Braxton-Hicks kasılmaları), bacaklarda kramplar, memelerden süt gelmesi gibi belirtiler, cinsel ilişki ve orgazm esnasında ortaya çıkan güçlü uterus kasılmaları libidonun azalmasına ve anne adayının cinselliği yeniden ikinci plana atmasına neden olabilir. Uterusun büyümüş olması nedeniyle ilişki esnasında belli pozisyonlar daha ağrılı ve rahatsızlık verici olmaya başlar.
Rahim kasılmaları orgazmın normal bir parçasıdır ve sağlıklı bir cenin için hiçbir sorun yaratmaz. Nazik , daha sığ bir giriş yapılması ve eşinizin ağırlığını karnınızın üzerine yüklemeyecek pozisyonlar kullanması, bebeğinizle ilgili rahatsızlığınızı ve endişelerinizi giderecektir. Bebeğin amniotik sıvı içinde minder etkisiyle korunduğunu, amniotik kese ve rahim boynu sıvısının rahmi gerekti
Gebeligin ilk donemlerinde seks pozisyonlari acisindan kisitlama getirmemekle beraber, 20. Gebelik haftasindan sonra bebekle beraber büyüyen rahim, düz yattığınızda vücuda kan dağıtan ve toplayan büyük damarlar üzerine basınç yapar ve kan dolaşımını bozar. Bu sebeple gebelikte cinsel ilişki sirasinda klasik erkegin ustte oldugu düz yatar pozisyon (misyoner pozisyonu) uygun değildir. Bunun yerine her iki eşin yan yana yattığı “yan-yana” pozisyonu ve “arkadan yaklaşımla vajinal giriş” pozisyonu veya annenin üstte olduğu pozisyonlar gebelikte daha guvenli cinsel ilişki pozisyonlarıdir. Gebelik cinsel yaşamınızda yeni yöntemler ve yolar aramak için iyi bir zaman olabilir. Oral seks yapmak, masaj ve mastürbasyon denenebilir.
Sağlıklı olan bir kadının gebelikle ilgili tıbbi bir sorunu ortaya çıkmadığı müddetçe gebeligin son donemlerine kadar, cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakinca yoktur.
-Düşük veya prematüre doğum gibi riskleriniz varsa ,
-Önceki gebeliklerinde tekrarlayan düşük, erken doğum, rahim ağzı yetmezliği öykünüz varsa ,
-İliski sonrasi veya iliskiden bagimsiz vajinal kanamanız olduysa,
-Cinsel ilişkiden sonra sürekli veya acı verici kramplarla karşılaşıyorsanız
-Bebegin esinin onde olmasi, dogum kanalini tikamasi (Placenta previa) durumunda,
-Eşiniz cinsel yolla bulaşan bir hastalık taşıyorsa
-Aktif kondilom, genital siğil – HPV lezyonlarının varlığında
bu anormal durum ortadan tümüyle kalkana kadar cinsel ilişkiden uzak durmalısınız..
Çoğul gebeliklerde son 3 ay, tekil gebeliklerde son 1 ay gebelerin cinsel ilişkide bulunmamaları onerilmektedir.Yoğun meme başı uyarısı da kasılmaları başlatabilen bir etken olduğundan ilişki sirasinda meme başı uyarısında şiddetli kasılmalar hisseden ve/veya erken doğum yapma riski yüksek olan anne adaylarının da bu eylemden kaçınmaları gerekir.
Cinsel ilişkiye giren tüm gebeler , cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (CYBH) korunmak ve spermin içindeki prostaglandin ismindeki maddenin, rahim ağzını uyarıp, kanama ve kasılma yapıcı etkisini azaltmak için prezervatif kullanmalıdır. CYBH geçiren tüm gebe kadınlar, bebeğe zarar verebilecek enfeksiyonlara açıktır ve erken doğum yapma ihtimalleri yüksektir.