İnfertilite Nedir?

İnfertilite Nedir?

İnfertilite, düzenli korunmasız cinsel ilişkide bulunduktan sonra gebe kalmanın yetersizliğine işaret eder. Birçok ülkede infertilite korunmadan 12 ay düzenli cinsel ilişki sonrası gebe kalmayı başaramayan bir çift anlamına gelir .

İnfertiliteye Neden Olan Risk Faktörleri

Tıpta bir risk faktörü, bir durum, hastalık veya semptom geliştirme riski yaratan bir şeydir. İnfertilite risk faktörleri ise şunları içerir;

Yaş: Bir kadının doğurganlığı yaklaşık 32 yaşından sonra düşmeye başlar ve her geçen yıl devam eder. 50 yaşındaki bir erkek genellikle 20 yaşlarındaki bir erkekten daha verimli değildir.

Sigara: Sigara içmek, infertilite riskini önemli ölçüde arttırır. Sigara içmek, hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlık riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Sigara, doğurganlık tedavisinin etkilerini zayıflatabilir. Bir kadın hamile kaldığında bile, sigara içerse, düşük yapma riski daha yüksektir.

Alkol tüketimi: Kadının hamileliği, herhangi bir alkol tüketiminden ciddi şekilde etkilenebilir. Alkolün kötüye kullanımı erkek doğurganlığını da düşürebilir.

Obezite veya aşırı kilolu olmak: Şişmanlık ve yerleşik bir yaşam tarzı, kadın kısırlığın ana nedenlerinden biridir. Aşırı kilolu bir erkek anormal sperm riskine sahiptir.

Yeme bozuklukları: Yeme bozukluğunun bir sonucu olarak ciddi kilolu olan kadınlar doğurganlık sorunlarına sahip olabilirler.

Aşırı egzersiz: Her hafta yedi saatten fazla egzersiz yapan bir kadın yumurtlama problemlerine sahip olabilir.

Egzersiz yapmama: Yerleşik bir yaşam tarzına bazen hem erkeklerde hem kadınlarda düşük doğurganlık ile bağlantılıdır.

Endometrial polipler: Endometrial polipler uterus boşluğunda endometriyum olarak adlandırılan ve endometriyum adı verilen parmak benzeri büyümelerdir. Bu anormallikler kanserle nadiren ilişkilidir, ancak polipler doğurganlığı %50’ye kadar düşürür.