EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
Günümüzde herkes meme kanserinin bir sorun olduğunun farkında , ancak birçoğumuz hastalığın erken evrede tesbit edilmesi için gerekli önlemleri almıyor. Her yılın ekim ayında yapılan organizasyonlarla meme kanseri tesbiti için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.
Unutulmamalı ki her 8 kadından birinde meme kanseri gelişecek, her yıl 246.000 yeni invaziv meme kanseri tanısı konacak. Bu yıl itibariyle, meme kanseri geçiren ya da tedavi edilen 2.8 milyondan fazla kadın bulunmaktadır. Meme kanseri teşhisi konan konan kadınlarda 5 yıllık hayatta kalma oranı kanserin hangi evresinde yakalandığı ile çok ilişkilidir.
Erken teşhis, meme kanserinde hayatta kalmanın anahtarıdır. Amerikan Kanser Derneğine göre, birinci aşamada, yani kanserin meme dokusunda sınırlı olduğu durumda tedavi görenlerin beş yıllık sağkalım oranı yüzde 100’dür. Bu oran ikinci aşamada olanlar için yüzde 93, üçüncü aşamada yüzde 72’dir.
İkinci aşamadan önce meme kanseri olan bir kadının hayatta kalma oranı bu kadar yüksekse, her kadın bu sorunları erkenden tespit etmek için gerekli adımları atmalıdır.
MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Vücudunuzdaki değişiklikleri izlemek ve düzenli kontrollerinizi yaptırmak konusunda dikkatli olun. Meme kanserini erken teşhis etmek için:
-Meme muayenesi :Ayda 1 kez meme muayenenizi kendiniz yaparak, meme dokunuzdaki değişiklikleri farkedebilirsiniz.
.Memede elen gelen kitle, yumru veya sertlik;
.Meme başı akıntısı, memeden sıvı gelmesi;
.Meme derisinde kızarıklık, düzensizlik ya da kabuklanma;
.Meme başında ya da derisinde çekilme, içe çökme;
gibi değişikliklerde mutlaka doktorunuza başvurun.
-Düzenli aralıklarla Mamografi çektirmek: Mamografi meme dokusunun teşhis röntgenleri olup, doktorların memede anormal doku tesbit etmesine yardımcı olur.50-74 yaş arasındaki kadınların her iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekir. 50 yaşın altındaki kadınlar bazı kriterlere uyuyorsa düzenli mamografiye ihtiyaç duyabilirler.
-BRCA Gen Mutasyonları İçin Test: Araştırmacılar meme kanseri ile bağlantılı BRCA1 ve BRCA2 genlerini keşfettiler. Bu genlerden herhangi birinde bir mutasyon bulunursa, bu kişinin meme kanseri geliştirme riski büyük ölçüde artar.Bu mutasyonları test edilmesi sadece aşağıdaki durumlarda önerilir.
- Ailede BRCA1/2 gen mutasyonu olan birinin olması
- Ailede 50 yaş altı meme kanseri öyküsü
- Ailede yumurtalık kanseri öyküsü
4.Ailede erkek meme kanseri öyküsü
MEME KANSERİ RİSKİNİZİ NASIL AZALTABİLİRSİNİZ?
Genetik ve yaş gibi bazı risk faktörleri kontrol edlemez, ancak yapabileceğiniz bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle meme kanseri riski azaltılabilir.
Alkol kullanımınızı sınırlandırın. Günde 1 kadehin üzerindeki alkol alımı meme kanseri geliştirme riskinizi arttırır.
Sigara içmeyi bırakın. Sigara çeşitli kanserlere neden olan toksinler içerir. Meme kanseri riskinizi düşürmenin yanı sıra genel sağlık durumunuzu iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
Düzenli egzersiz yapmak ve ideal kiloyu korumak, kişinin kanser ve diğer sağlık sorunları riskini sınırlamanın basit bir yoludur.
Yeni araştırmalar finanse edildikçe ve sağlık hizmetleri sürekli iyileştikçe, meme kanseri ile mücadele şansımız artmaktadır.
Yukarıda anlattığım gibi kendi kendinize yapacağınız düzenli bir meme muayenesi , herhangi bir sorunu erken bir aşamada bulmanın son derece etkili bir yoludur, ancak bu kontrolü gerçekleştirmek için , nasıl yapıldığını bilmek gerekir.
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Meme muayenesi adet bitiminde, hormonal etkinin en az olduğu dönemde yapılır.
Meme muayenesi önce ayna karşısında başlanır. ellerinizi kalçanızın üzerine yerleştirin ve göğüs kaslarınızı gevşetin. Göğüslerinizin normal boyut,şekil ve renkte olduğundan emin olun, olağandışı farklılıklar arayın.
Arkasından kollarınızı başınızın üstünde kaldırın ve aynı şekilde şişme, küçülme, renk değişikliği veya meme başı değişiklikleri arayın.
Arkasından yatarak muayeneye geçin. Muayeneye önce sağ memeden başlayın. Omuzunuzun altına bir yastık koyun. Sağ göğsünü incelerken sol elinizi ve sol göğsü incelerken sağ elinizi kullanın. Diğer elinizi başınızın arkasına yerleştirin.İki ya da üç parmak ucu ile elinizi yuvarlak bir hareketle hareket ettirirken sıkı bir baskı uygulayın. Meme başından başlayarak, parmaklarınızı kullanarak göğsünüzü dairesel bir şekilde kontrol edin.
Tüm meme muayene edildikten sonra koltukaltlarınızı da aynı şekilde kontrol edip, hassasiyet veya kitle olup olmadığına bakın.(RESİM)
Aynı tekniği uygulayarak ,duş yaparken de memelerinizi kontrol edebilirsiniz. Suyun kayganlaştırıcı etkisiyle muayeneniz daha rahat olabilir.