
Menopoz
Menopozla ilişkili semptomların çoğu aslında perimenopoz (menopoza geçiş dönemi) aşamasında gerçekleşir. Bazı kadınlar herhangi bir komplikasyon veya belirti olmaksızın menopoza girer. Ancak diğerleri perimenopoz sırasında bile başlayan ve yıllarca devam eden menopozal semptomları yaşamak zorunda kalır.
Kadınların yaşadığı belirtiler öncelikle kadın cinsel hormonları olan östrojen ve progesteron üretiminin düşmesi ile ilgilidir. Belirtiler, bu hormonların vücut üzerindeki birçok etkisinden dolayı geniş ölçüde değişir. Östrojen adet döngüsünü düzenler ve vücudun aşağıdaki kısımlarını etkiler;
Üreme sistemi
İdrar yolu
Kalp
Kan damarları
Kemikler
Memeler
Cilt
Saç
Pelvik kaslar
Beyin
Menopoza dair yaşanabilecek belirtiler şu şekildedir;
Adet Döngüsündeki Değişiklikler
Adet dönemleriniz eskisi kadar düzenli olmayabilir. Her zamankinden daha ağır veya daha hafif kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca, adet dönemleriniz daha kısa veya uzun olabilir.
Eğer hamile değilseniz, gecikmiş bir adet dönemi bir menopozun başlangıcını gösterebilir.
Sıcak Basması
Birçok kadın primermenopoz semptomu olan sıcak basmalarından yakınıyor. Sıcak basması, vücudunuzun üst kısmında veya baştan sona ani bir ısı hissi olabilir. Yüzünüz ve boynunuz kırmızıya dönebilir. Çoğu kadının menopoz sırasında sıcak basması sorunu vardır.
Vajinal Kuruluk ve Cinsel İlişkide Ağrı
Östrojen ve progesteron üretimindeki azalma, vajinal duvarları kaplayan ince nemli tabakayı etkileyebilir. Kadınlar herhangi bir yaşta vajinal kuruluk yaşayabilir, ancak menopoz söz konusu olduğunda bu durum özel bir sorun olabilir.
Vajinal kuruluk ile cinsel ilişki ağrılı hale getirebilir ve sık idrara çıkmanız gerektiğini hissetmenize neden olabilir.
Sık İdrara Çıkma veya İdrar Kaçırma
Menopozdaki kadınlar mesane kontrolünü kaybetme sorunu yaşayabilirler. Ayrıca, mesane dolu olmasa bile idrara çıkmak için sürekli bir ihtiyaç hissedebilirsiniz. Menopoz döneminde, vajina ve rahimdeki dokular esnekliğini yitirir ve çevredeki pelvik kaslar zayıflayabilir.