Doğum süreci 9 aylık bir sabrın sonunda gelinen yeni bir başlangıçtır. Anne adayları belki de çocukluktan beri hayalini kurdukları, kavuşmak için belki de senelerce bekledikleri o minik dünyaları ile tanışırlar. Bebek ve anne açısından herhangi bir risk tespit edilmediği sürece anne adaylarının normal doğumu tecrübe etmeleri önerilir. Sonuçta küçük mucizeniz ile tanışma anınız hayatınızda önemli bir andır.
Normal doğum genel olarak gebeliğin 38.-42. haftaları arasında gerçekleşir. Sadece anne adaylarının %10 kadarı erken doğum yaparlar. Gebeliğinizin son 3 ayına girdiğinizde giderek sıklaşan bel ve kasık ağrıları ile karşılaşırsınız. O uzun yolun sonuna geldiğinizde ise şu belirtilerle karşılaşırsınız;
- 10 dakikada bir vücudu ziyaret eden kasık ağrıları,
- Suyun gelmesi,
- Çamaşırda görülen kan lekesi (nişan),
- Bebeğin hareketlerinde yavaşlama.
Bu belirtileri gördüğünüzde panik yapmadan doktorunuza gitmelisiniz. Hastaneye giderken yanınızda bebeğiniz için ve kendiniz için hazırladığınız kişisel eşyalarınızı da götürmelisiniz.
Normal doğumun 3 ana evresi vardır. İlk evre ilerleyen kasılmalarla başlar ve rahim ağzı tamamaen açılana kadar devam eder. 2. evre ise artık rahim ağzının tam olarak açıldığı ve bebeğin doğuma hazır olduğu evredir. 3. evre bebeğin doğumuyla başlar ve plasentanın (bebeğin eşi) çıkımıyla sona erer. Bütün bu evreler ilk kez doğum yapacak anne adayı için 8-12 saat sürebilir. Yine de bu aşamanın süreci anne adayının gücüne göre belirlenen bir süreçtir. Anne adayı güçlü ise doğumun süresi kısalır. İkinci doğumda bu süre daha da kısalır. Sonraki doğumlarda ise artık bu süreç 4 -6 saate kadar düşebilir.
Eğer doğum sırasında herhangi bir komplikasyon ile karşılaşılmazsa normal doğumdan 6 saat geçtikten sonra bebeğiniz ile birlikte taburcu olabilirsiniz. Doktorlar genelde güvenli olması açısından anneyi ve bebeği 12 – 24 saat hastanede tutar. Doğumdan sonra doktorunuzun önereceği ağrı kesicileri kullanmalısınız. Doğumdan hemen sonra yemek yiyebilirsiniz. Ayağa kalkabilirsiniz. Ayrıca idrara çıkma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Normal doğumda bebeğiniz ile iletişiminiz daha güçlü olur. Normal vajınal yolla doğan bebeklerde solunum sıkıntısı riski daha az olur. Bu yüzden doğumun riskli olmadığı durumlarda normal doğumu tercih etmelisiniz. Eğer korkularınız varsa kendinizi normal doğuma yoga ve çeşitli egzersizler yardımıyla hazırlayabilirsiniz.