Normal Doğum

Normal Doğum

Çoğu durumda, normal bir doğum, sezaryen doğum gibi karın duvarında bir kesiye ihtiyaç duyulmadan ilerleyen bir doğum veya bebeğin vajinadan doğması olarak anlatılabilir. Fakat son yıllarda, bu tanım biraz değişti. Bugün, normal bir doğum aslında bir tıbbi müdahale kullanılmadan bebeğin doğum anlamına gelebilir.

Bebeğin hiçbir tıbbi yardım almadan doğması ve gebeliğin 37 ile 42. haftasında baş aşağı pozisyonda olması gerekir.  Anestezi kullanımı ya da epizyotomi normal bir doğum olarak kabul edilmez.  Aslında normal doğumun pek çok faydası vardır. Örneğin, herhangi bir tıbbi müdahale yapılmadan doğal bir doğum genellikle bir anne ve bebeğiyle olan bağına yardımcı olur. Bir anne olarak kendine güvenini arttırabilir ve yeni rolüne karşı daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.

Normal doğuma dair fiziksel yararlar da vardır ve normal doğum yapanlar genellikle çabucak iyileşir ve ek bir iyileşme sürecine ihtiyaç duymaz. Aynı zamanda diğer yollardan doğum yapanlara göre doğum sonrası ağrıları daha az olur. Çoğu durumda, bir annenin doğumdan sonra hastanede kalacağı maksimum süre 48 saattir.

Normal doğum bebek için de bir avantajdır. Bir annenin bebeği ile daha erken temas etmesi ve emzirmeyi daha erken başlatabilmesi bebek için olumlu artılardır. Normal doğum sırasında, sürece katılan kasların yeni doğan bebeğin akciğerlerinde bulunan sıvıyı sıkıştırma olasılığının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Normal doğum ile doğan bebeklerin bağışıklık sistemleri de çok daha dayanıklıdır. Çünkü annenin doğum kanalı boyunca dolaşırken, iyi bakterilerden de istifade ederler, bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.