Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri rahim girişini etkiler. Rahim ağzı, rahmin boynu olarak adlandırılan alt rahmin dar kısmıdır. Rahim ağzı kanseri servikal kanser olarak da bilinmektedir ve bu kanser türünde çoğunlukla baş rolde HPV (Human papilomavirus enfeksiyonu) vardır.

Rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde, kişi hiçbir belirti görülmeyebilir. Ancak yine de erken evrede tanı koyulması açısından kadınların her yıl düzenli smear testi yaptırması şarttır. Rahim ağzı kanserinin en yaygın belirtileri şunlardır;

Adet dönemleri arasında kanama

Cinsel ilişkiden sonra kanama

Menopoz sonrası kanama

Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık

Vajinal akıntı ve kan görülmesi

Pelvik ağrı

Bu belirtilerin enfeksiyon da dahil olmak üzere başka nedenleri olsa da mutlaka dikkate alınmalıdır.

Rahim ağzı kanseri belirtilerinden bazıları şu şekildedir;

HPV

Rahim ağzı kanser vakalarının çoğunluğuna HPV neden olur.

Kanser, kontrolsüz bölünme ve anormal hücrelerin büyümesinin bir sonucudur. Vücudumuzdaki hücrelerin çoğu belirli bir ömre sahiptir ve ölürler, yerine yeni hücreler üretilir. Anormal hücrelerin iki sorunu olabilir; ölmezler veya bölünmeye devam ederler. Bu, sonuçta bir yumru oluşturan aşırı biriken hücrelerle sonuçlanır.

Bununla birlikte, rahim ağzı kanseri gelişme riskini artırdığı bilinen bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleri şunları içerir

HPV – Cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve 100’den fazla HPV türü vardır, bunlardan en az 13’ü rahim ağzı kanserine neden olabilir.

Sigara içimi – Rahim ağzı kanseri dahil olmak üzere birçok kanserin gelişim riskini arttırır.

Uzun süreli zihinsel stres – Sürekli yüksek seviyede stres yaşayan kadınlar, HPV ile daha az mücadele edebilmektedir.

Çok genç yaşta doğum yapmak – 17 yaşından önce doğum yapan kadınların, 25 yaşından sonra ilk bebeği olan kadınlarla karşılaştırıldığında rahim ağzı kanseri geliştirme olasılıkları belirgin olarak daha yüksektir.