Rahim Ağzı Yetmezliği Ve Erken Doğum

Rahim Ağzı Yetmezliği Ve Erken Doğum

Doğumda rahim ağzı açılır. Hamile olmadığınızda da rahim ağzı açık kalır. Çünkü rahme sperm girmesi ve adet kanının dışarı atılması için rahmin açık kalması gerekir. Hamile kalınca ise salgılar yardımı ile rahim ağzı kapanır. Bu salgılar koruyucu bir bariyer işlevi görür. Bu duruma ise mukus tıkacı adı verilir. Normal seyrinde devam eden bir hamilelik esnasında anne adayı son 3 aya dek sert, uzun ve kapalı bir rahim ağzına sahiptir. Ancak vücut doğuma hazır olduğunda rahim ağzı esneyip genişlemeye başlar. Peki, rahim ağzı yetmezliği dediğimiz durum ne anlama gelir?

Rahim ağzı yetmezliği dediğimiz durum rahim ağzının erken bir zamanda esneyip genişlemesine neden olan olaydır. Genellikle 16. – 24. haftalar arasında anne adayının erken doğum yapmasına sebebiyet verir. Ayrıca rahim ağzı yetmezliği düşüğe de neden olabilir.

Rahim ağzı yetmezliğinin belirtileri nedir?”

Pelvik basınç hissi,

Kasık bölgesine giren kramplar,

Sırt ağrıları,

Vajinal akıntıların artması ve olduğundan daha sulu hale gelmesi,

Hafif vajinal kanama , iç çamaşırda görülen hafif lekelenme,

Bu belirtilere hamileliğin 14. – 20. haftaları arasında rastlanabileceği gibi rahim ağzı yetmezliği hiçbir belirti ile kendini göstermiyor da olabilir.

Rahim ağzı yetmezliği neden ortaya çıkar?

Gebelik sonlandırılmasında ya da tanı amaçlı olarak yapılan küretaj işlemlerinde  rahim ağzının mekanik olarak genişletilmesi ,veya doğum travmaları, doğum sırasında rahim ağzında yırtık oluşması, hamile kadının annesinin doğumdan önce estrojenin sentetik bir biçimi olan “Dietilstilbestrol” adı verilen hormonal bir ilacı kullanmış olması, rahim ağzındaki bağ doku esas elemanlarından olan kolajen ve elastinin genetik eksikliği, doğumsal olarak saptanan bazı rahim anormallikleri rahim ağzı yetmezliğinin nedenleri arasında gösterilebilir. Rahim ağzı yetmezliği hafife alınamayacak önemli bir konudur.

Yetersiz bir rahim ağzı, ancak gebelik sırasında saptanabilir ve de gebelikte bile teşhisi zor olabilir. İkinci gebeliğinizi yaşıyorsanız ve daha önce ikinci 3 ayda gebelik kaybı yaşamışsanız, daha önceki doğumda rahim ağzınızda yırtık olmuşsa bunu doktorunuza bildirin. Gebeliğin 15. Haftasından itibaren  24. Gebelik haftasına kadar 2 haftada bir  doktor kontrollerinizin yapılması ve vajinal ultrasonografi ile rahim ağzı uzunluğunun izlenmesi faydalı olacaktır.

Yetersiz bir rahim ağzı için risk faktörünüz varsa ya da gebeliğinizin ikinci 3 aylık döneminde yetersiz bir rahim ağzını gösteren herhangi bir belirti yaşarsanız, sağlık kuruluşuna derhal başvurun.

Eğer vajinal ultrasonografide , rahim ağzı uzunluğu 25 milimetreden kısa gözüküyor ise rahim ağzı yetmezliğinin meydana geldiği anlaşılır. Erken doğum riskini azaltmak amacı ile serklaj uygulanabilir. Yani rahim ağzına dikiş atılır. Bu sayede rahim ağzının kapalı kalması sağlanır. Dikişler gebeliğin son aylarında ya da doğum sırasında alınır. Bu prosedür ayakta uygulanabilen basit bir işlemdir.  Servikal serklaj dışında progesteron tedavisi erken dönemde yakalanan olgularda  etkili bulunmuştur. Serklaj operasyonunun uygulanamadığı hastalarda rahimi normal pozisyonunda yerinde tutmak  için vajina içine yerleştirilen slikon yapılı pesserler de kullanılabilinir.

Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Hamilelik bitene dek cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir. Ayrıca erken doğumu engellemek için egzersizden de uzak durmalısınız. Bu sayede bebeğinizi sağlıklı bir halde kucağınıza alabilirsiniz.