Sezaryen

Sezaryen

Sezaryen doğum, annenin karnı ve uterusundaki (rahim) bir kesiden fetüsün alındığı cerrahi bir işlemdir. Bir sezaryen doğum şu durumlarda planlanabilmektedir;

Karında birden fazla bebek var: Birden fazla bebeğin olduğu bir gebelikte, doğum veya fetus kalp hızlarında komplikasyonlar oluşursa, sezaryen doğum gerekebilir.

Bebeğin sağlığı tehlikede: Bu, anormal kalp atış hızı tespit ettiğinde ve bebeğin sağlığı tehlikedeyse sezaryen doğumun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Annenin HIV veya herpes gibi bir enfeksiyonu var: Bu durumda, sezaryen doğum, virüsün bebeğe bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Doğum ilerlemiyor: Serviks tamamen açılmadığında, doğumun yavaşlaması veya durdurulması ya da bebek optimal doğum pozisyonunda olmadığında ortaya çıkabilir.

Sezaryen doğum, vajinadan ziyade karın duvarı ve rahimde kesi yoluyla gerçekleşir.Normal sezaryen doğum ortalama 45 dakika ile bir saat sürer. Bebek genellikle ilk 5-15 dakika içinde doğurtularak, kalan süre insizyon kapatmak için kullanılır.

Sezaryenle doğum yapan kadınlara çeşitli şekillerde ağrı kesici ilaç verilebilir. Acil sezaryen doğumlarda sıklıkla kullanılan genel anestezi alan kadınlar ameliyat sırasında uyanık olmayacaktır.

Sezaryen doğum güvenli bir yöntemdir. Ancak cerrahi riskler ve komplikasyonlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bir sezaryen doğumda iyileşme genellikle vajinal doğumdan daha uzun sürer. Bazı kadınlar vajinal doğum bir seçenek olsa bile sezaryen doğum isteyebilir. Ancak, sezaryen doğumlar tıbbi sorunları ve gelecekteki gebeliklerde zorluk riskini arttırabilir. Ayrıca, sezaryen doğum ile doğan bebekler, vajinal doğumla doğan bebeklerden daha fazla nefes alma sorunu yaşayabilirler.