Taze embriyo transferi mi yoksa dondurulmuş embriyo transferi mi?

Embriyo transferinin yumurta toplama sonrası 3 veya 5’inci günde yapılması taze embriyo transferi tanımlamasına giriyor. Dondurulmuş embriyo transferinde ise elde edilen embriyolar vitrifikasyon adı verilen hızlı dondurma teknikleri İle donduruluyor ve bir ya da daha sonraki sikluslarda endometrium denilen rahim içi doku hazırlanıp transfer yapılıyor.

Taze embriyo transferinde yumurtlama uyarılması sırasında ortaya çıkan yüksek düzeyde östrojen hormonunun rahim içi dokuda oluşturduğu ortamın gebelik olasılığını minimal azalttığı ve sonrasında da plasentanın bu ortama yerleşmesi ile erken doğum, düşük, kilolu bebek gibi olasılıkların yükseldiği belirtiliyor. Ancak bu konuda yayınlarda yeterli kanıt olmadığını söylemek gerekiyor.

Tedavi sırasında hiperstimülasyon sendromu gelişmesi, endometriumda polip gelişmesi, embriyo havuzu oluşturmak için yapılan çoklu tüp bebek denemeleri gibi durumlarda dondurulmuş embriyo transferi zaten tercih sebebi. Ancak gebelik oranlarının yükselmesi için embriyo transferini ertelemek henüz rutin bir uygulama değil. Zira konu ile ilgili yapılan çalışmalar henüz bu konunun kanıta dayalı tıp çerçevesinde değerlendirilmesine yetmiyor ve daha çok çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.

Ancak vitrifikasyon (hızlı dondurma) tekniklerini iyi uygulayan laboratuvar sistemleriyle bu ya da başka endikasyonlarla yapılan dondurulmuş embriyo transferleri oldukça başarılı. Bu konuyu çiftle karşılıklı konuşarak çifte özel şartların değerlendirilip karar verilmesi doğru olacaktır.