Vajinal akıntı kadınların jinekoloğunu görmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Her yıl kadınların %18 i doktorlarını vajinit semptomları için görürler .Neyin normal olduğunu ve neyin olmadığını biliyor musunuz?
İlk olarak, vajinanın kendi kendini temizleyen bir bölge olduğunu bilmek önemlidir, kendi temizleme işlemine yardımcı olan salgılardır. Kadınlarda ergenlik döneminde akıntılar başlar. Bunlar hastalık anlamına gelmeyen şeffaf, kokusuz ve zararsız akıntılardır .İç çamaşırı üzerinde kuruduğunda sarı renkte görülebilir. Vücudumuzun dışarıya açılan bölümleri salgısal bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka tükürük, burun salgısı ve vajinal akıntı olabilir. Bu tabaka bulundukları bölgenin kurumasını engeller. İşte, bu yüzden kokusuz bu vajinal akıntılar hastalık anlamına gelmez. Bu akıntıya fizyolojik akıntı adı verilir. Bu akıntı rahim ağzı salgıları ile birlikte devamlı kendini yenileyen vajina artıklarının atılması olayıdır. Bu akıntı hormonal değişikliklerle farklılaşabilir. Siklüsünüzün ilk yarısında yumurta akı gibi olan, hafif yapışkan olan akıntı, siklüsünüzün ikinci yarısında progesteron salınımı nedeniyle daha kalınlaşır ve daha beyazımsı hale gelir. Yumurtlama döneminde , emzirirken ,cinsel olarak uyarıldığınızda akıntınızda artış olur. Bazen ped kullanmayı gerektirecek kadar fazla miktarda olabilir. Bazen değişebilir, kokusuzdan hafif keskin ya da metalik kokulu hale gelebilir. Gelelim, sağlıklı olmayan akıntılara…
1-Bayatlamış balık şeklinde kötü kokulu ise: Bakteriyel vajinoz , vajinadaki bakteriyel ortamda bir değişiklik olmuşsa , özellikle vajinada laktobasil olarak bilinen normal bakteri yoğunluğunda azalma olmuşsa ortaya çıkar. Akıntınız çok fazla ise ve balık kokusu içeriyorsa, özellikle de cinsel ilşki ya da adet döneminizde kötüleşiyorsa, doktorunuzu görmelisiniz. Bakteriyel vajinoz cinsel yolla bulaşmaz ve antibiyotiklerle kolayca tedavi edilir.
2-Korkunç bir kaşıntı varsa : mantar enfeksiyonları, genellikle günlük hayatınızı çok zorlayacak kadar yoğun kaşıntı, tahriş ve yanmaya neden olur. Süt kesiği ya da peynirimsi bir akıntı çok tipiktir. Cinsel yolla bulaşıcı bir hastalık değildir ve kolaylıkla antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Mayasız beslenme de tedaviye ve tekrarlayan mantar enfeksiyonlarının geçmesine yardımcı olacaktır. Özellikle gebelik döneminde ve diyabetik kadınlarda sık karşılaşılır.
3-Normal dışı akıntınıza karın ağrısı , idar yaparken yanma veya cinsel ilişki sırasında ağrı eşlik ediyorsa:Ağrı ile ilişkili ağır vajinal akıntı gonore, klamidya veya trikomanas gibi bir cinsel yolla bulaşıcı hastalık bulgusu olabilir.Mutlaka doktorunuza görülmelisiniz. Eğer cinsel yolla bulaşmış bir enfeksiyondan söz ediyorsak bu durumda partnerin de tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süresince cinsel birliktelikten kaçınmak tedavinin seyri açısından önemlidir. Hastalık bireylerden devamlı geçiş hali oluşturarak tedaviyi güçleştirir.
İyi bir vajinal sağlık isağlamak için parfümlü sabun , sprey veya losyonlardan kaçının .Enfeksiyon belirtileri yaşıyorsanız nefes alan gevşek uygun kıyafetler ve pamuklu iç çamaşırları giymeyi deneyin,bakterilerin ve mantarın nemi sevdiğini unutmayın. Vajinal duş yapmamlısınız; çünkü vajinal florada bulanan, enfeksiyonlara karşı koruyucu olan yararlı bakterilerin bir kısmını da ortadan kaldırabilirsiniz.Cinsel yol ile bulaşan pek çok hastalık için prezervatif kullanımı ile önlem alabileceğiniz söyleyebiliriz. Ancak unutulmamalıdır ki prezervatif için yüzde yüz korumadan söz edilemez.